Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕ ΤΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

                     

Τι είναι η κυτταρίτιδα;
Πρόκειται για την ανώμαλη συσσώρευση λίπους και την κατακράτηση υγρών ανάμεσα στο δέρμα και την αμέσως από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό. Εξαιτίας της κακής τοπικής αιμάτωσης, τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής δεν τρέφονται καλά και συνεπώς ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί σε εκείνα τα λιποκύτταρα που το έχουν περισσότερη ανάγκη για να τραφούν. Η ανομοιογενής εναπόθεση λίπους, νερού και τοξινών οδηγεί σε αύξηση του όγκου των συγκεκριμένων λιποκυττάρων. Έτσι δημιουργείται κακή αιματική κυκλοφορία και μείωση της οξυγόνωσης του ιστού με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα του και να γίνεται ινώδες και τραχύ. Σταδιακά το δέρμα αποκτά την αντιαισθητική όψη της ''φλούδας πορτοκαλιού''.
Τα σημεία που εμφανίζεται και τα στάδια της κυτταρίτιδας:
Τα σημεία του σώματος όπου εμφανίζεται πιο συχνά η κυτταρίτιδα  είναι οι γλουτοί, η κοιλιά, οι μηροί, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική τους επιφάνεια, τα γόνατα και τα μπράτσα. Τα στάδια της κυτταρίτιδας είναι τέσσερα ανάλογα με την ένταση του προβλήματος και ξεκινάει με το εάν είναι ορατή μόνο υπό πίεση του δέρματος και φτάνει στο εάν είναι εμφανής η πρόπτωση του δέρματος, χωρίς πίεση αυτού.
Αίτια της κυτταρίτιδας: καθιστική ζωή, μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα, κληρονομικότητα, διαταραγμένη  κυκλοφορία αίματος, ορμονικές διαταραχές, παρουσία της παχυσαρκίας, κακή διατροφή, κάπνισμα, αυξημένη και καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης & αναψυκτικών, δυσκοιλιότητα.
Τι πρέπει να κάνουμε:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας ξεκινάει πάντα εσωτερικά από τον οργανισμό μας και όχι επιφανειακά. Η εφαρμογή μιας κρέμας για την κυτταρίτιδα δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να βελτιώσει την εικόνα του δέρματος και όχι να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να τρώμε να μην μείνουμε νηστικές. Το συνηθισμένο <<δεν τρώω για να αδυνατίσω>> είναι το λάθος που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες. Χωρίς ενεργεία (φαγητό) ο οργανισμός μας δεν μπορεί να λειτουργήσει.
1.Θα ξεκινήσουμε από τη ρήση <<Είμαστε αυτό που τρώμε>>. Η κακή διατροφή είναι μια από της πιο σημαντικές αίτιες για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση ζωικών ή κορεσμένων λιπών, δηλαδή το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα επίσης πρέπει να δώσουμε προσοχή στην πρόσληψη υδατανθράκων. Πρέπει να περιοριστούν τα απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη), και να λαμβάνουμε την ενέργεια που μας δίνουν οι υδατάνθρακες από τις σύνθετες πηγές τους όπως φυτικές ίνες και αμυλούχες τροφές. Πρέπει να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρι και άσπρο κρέας, δημητριακά, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά. Τα γεύματα μας πρέπει να είναι 5 την ημέρα:
  • Πρωινό (7- 8 πμ)
  • Δεκατιανό (10- 11 πμ)
  • Μεσημεριανό (1 -2 μμ)
  • Απογευματινό (4-5 μμ)
  • Βραδινό(7 -8 μμ)
Το δεκατιανό  και το απογευματινό δεν είναι κανονικά γεύματα, αλλά είναι τα λεγόμενα snacks.(πχ. ένα φρούτο, μία μπάρα δημητριακών). Να μην ξεχνάμε ότι οι μερίδες πρέπει να είναι μικρές,
Έτσι ο μεταβολισμός μας θα λειτουργήσει σωστά και θα βελτιωθούν οι καύσεις, Ταυτόχρονα δεν θα υπάρξει η αίσθηση της πίνας και το σώμα μας δεν θα αποθηκεύσει αυτό που τρώμε.
2. Μειώνουμε το αλάτι. Όσο περισσότερο νάτριο περιέχει ο οργανισμός μας τόσο αυξάνεται η κατακράτηση υγρών (λεμφοίδημα) κάνοντας την κυτταρίτιδα πιο έντονη.
3.Πίνουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε παράλληλα με τα γεύματα της ημέρας (και όχι με τα γεύματα), ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός και τα διάφορα συστήματα του σώματος.
4. Ξεχνάμε τα αναψυκτικά και τους καφέδες, είναι τα «ροφήματα- πρωταγωνιστές» που συμβάλλουν κατά κόρον στην εκδήλωση της κυτταρίτιδας. Προτιμάμε πράσινο τσάι ή καφέ χωρίς ζάχαρη αλλά σε μικρή ποσότητα.
5.Περιορίζουμε την καθημερινή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
6. Περιορίζουμε το κάπνισμα στο ελάχιστο.
7. Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα, ξεκινώντας κάποιο σπορ (π. χ. τένις. κολύμβηση) είτε κάποιο εντατικό πρόγραμμα γυμναστηρίου ή ακόμη και γρήγορο περπάτημα.
8. Δυο φορές την εβδομάδα κάνουμε ένα peeling στης περιοχές που εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Έτσι απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και αυξάνουμε την κυκλοφορία του αίματος σε αυτές τις περιοχές. Το δέρμα μας θα μείνει λεία και απαλή. Μετά το peeling εφαρμόζουμε μια ενυδατική κρεμά.
9. Αποφεύγουμε να φοράμε τακουνιά κάθε μέρα και πολύ στενά ρούχα διότι εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου